Czym są brioszki? Ciastkami czy bułkami? Ani tym ani tym.
Brioszka to po prostu Brioszka.
Jak smakują? Są słone czy słodkie?
Trochę słone trochę słodkie – jak to brioszka J
Trzeba spróbować.
Ciasto broszki jest niezwykle uniwersalne. Jego głównymi składnikami są: masło, jajka i pszenna mąka. Stworzenie ciasta jest niezwykle pracochłonne i wymaga przestrzegania wielu subtelnych zasad. Pozwala na tworzenie zarówno różnego typu pieczywa jak i przygotowanie charakterystycznych słodko-słonych ciasteczek. Może stanowić podstawę zarówno ciepłych jak i zimnych wypieków. Może być powiązane ze słodkimi bądź wytrawnymi owocami jak i na wzór tart z warzywami i mięsem.
W naszej kuchni pieczemy brioszki z kruszonką i konfiturami własnej produkcji.
Konfitury powstają z roślin rosnących w naszym warmińskim ogrodzie i w otaczających go lasach.
Wybieramy zwłaszcza konfitury o bardzo charakterystycznych smakach: borówkę leśną, leśną żurawinę, jagody, leśne jeżyny, pigwowiec z owocami róży.