Santa Teresa Bagietka
Kto z nas nie lubi tych charakterystycznych bułek? Uwielbiają je chyba wszyscy!
Bagietka jest symbolem Francji, a w szczególności Paryża. Stąd też pochodzi jej druga nazwa, czyli „Bułka Paryska”. Przed wojną mówiono, że Warszawa to drugi Paryż. Nie ma więc powodów się dziwić, że pokochaliśmy ją i my!
Historia powstania bagietki jest bardzo ciekawa! Swoją oryginalną, podłużną formę zawdzięcza wiedeńskiemu piecu parowemu, który trafił do Francji dzięki Augustowi Zang’owi. Austriacki przedsiębiorca założył w Paryżu piekarnię o nazwie „Boulangerie Viennoise”.
Wykorzystywano tam nową technologię pieczenia pozwalającą na uzyskanie charakterystycznej struktury bagietki.
Dlaczego jednak ta podłużna bułka zyskała aż taką sławę?
Stało się tak w wyniku wprowadzenia przepisów zakazujących pracy piekarni w godzinach nocnych. Jako właściciele Pracowni Pieczywa najlepiej wiemy co to oznaczało.
Masa wypieków i wyścig z czasem! ⏱
Jedyny wyrób, z którego produkcją można było zdążyć przed otwarciem lokalu to właśnie bagietka. Potrzeba matką wynalazków. Ale jakich!
Obyśmy częściej byli zmuszeni tworzyć takie dzieła 😄
Bułki paryskie możesz przygotować na wiele różnych sposobów. Smakują wyśmienicie zarówno z konfiturą jak i z samym masłem. Niektórzy zabierają je ze sobą na spacer do parku, inni zjadają w drodze do pracy. Bagietkę pociętą na mniejsze kawałki możesz też moczyć w kawie lub kakao!
To jak zostanie podana zależy tylko od Twojej kreatywności!
Jej podłużny kształt i złocisty kolor idealnie pasują do każdej stylizacji 😂
Kto powiedział, że pieczywo nie może być modnym dodatkiem?! Widok ludzi niosących bagietkę w papierowej torbie to klasyk paryskich ulic, ale co raz częściej i warszawskich!
Z czego powstają bagietki od Pani Tereski?
– mąka pszenna chlebowa
– woda
– drożdże
– sól
– oliwka z oliwek.
Prostota i doskonały smak. Czego chcieć więcej? 😁