Nie znajdziesz ich nigdzie indziej.
Powstały jako pomysł troskliwej Matki, która chciała przygotować swoim dzieciom zdrowe drugie śniadanie do szkoły. Przy okazji stworzyła bułeczki, którymi zajadają się dorośli.
Powstają one na zakwasie z mąki żytniej.
Chrupacze składają się wyłącznie z mąki żytniej.
Są obficie obsypane ziarnami słonecznika, dyni, siemienia i sezamu.
Zawierają również płatki owsiane.
Dostępne są w dwóch odmianach: jako czyste bułeczki, z suszonymi pomidorami i oliwkami lub z konfiturą.
Konfitury dodawane do bułeczek są wytwarzane domowo w małych ilościach.
Najpopularniejsze chrupaczowe konfitury to: borówka leśna, żurawina, czarna porzeczka, biała i czerwona porzeczka, aronia, leśne jeżyny, agrest.
Sezonowo pieczemy również chrupacze z innymi owocowymi smakami: maliną, truskawką.