Co zjeść na śniadanie?
Wydaje Ci się czasem, że na okrągło jesz to samo? Dzień w dzień… Wstajesz z łóżka, masz na coś ochotę, ale kompletnie nie wiesz co zjeść na śniadanie? Mamy co raz mniej czasu na kreatywne przygotowywanie posiłków i eksperymentowanie w kuchni. Szczególnie rano. Jednak, ile razy o tym pomyśleć, większość z Nas lubi spędzać czas na wspólnym przygotowywaniu posiłków. Pewnie dlatego, że kochamy naszych bliskich i kochamy jeść. Takie połączenie to właśnie prawdziwe ,,Szczęście” Hahaha 😀
Jak połączyć przyjemność i obowiązki?
Chcesz prostej porady? Nie musisz godzinami szukać przepisów za drugiego końca świata. Czasami wystarczy, że zmienimy podstawowy składnik, żeby nasze zdrowe śniadanie nabrało nowego charakteru. Na przykład, zamiast w kółko kupować te same bułki wybierz inny rodzaj pieczywa. Proponujemy co raz bardziej popularne Bajgle z Sezamem, Bajgle z Makiem, Bajgle z Czarnuszką lub Czarne Bajgle!
Robienie z nich kanapek sprawia niewyobrażalną przyjemność. Szczególnie jeśli przygotowuje się je wspólnie z najbliższymi.
Bajgle Warszawa– Czytaj dalej! 😉
Pomysł na Śniadanie- Bajgle Santa Teresa
Potrzebny Ci pomysł na śniadanie? Niedawno w Santa Teresa zaczęliśmy wypiekać dla Was różnego rodzaju Bajgle! Przygotowujemy białe bajgle z sezamem, czarnuszką i makiem oraz flagowego czarnego bajgla z sezamem. Nie tylko smakują wyśmienicie, ale są zdrowe i niesłychanie fotogeniczne! 😀 Te charakterystyczne, okrągłe bułki z dziurką cieszą się ostatnio ogromnym uznaniem ze strony naszych klientów.
Składniki, których używamy do ich produkcji to: mąka pszenna 500, woda, mleko, drożdże, jaja, cukier, sól oraz posypka, czyli czarnuszka, mak i sezam. Pochodzą od lokalnych dostawców i są gwarancją pieczywa wysokiej jakości. Mąką, która jest podstawą dobrego ciasta do wypieków, dostarczana jest do naszej Pracowni Pieczywa z zaufanego młyna na Podlasiu.
Bajgle, oprócz bagietek są chyba jednymi z najbardziej rozpoznawalnych bułek na całym świecie. Szczególną sławą cieszą się w Nowym Jorku, ponieważ właśnie tam po raz pierwszy zaczęto ich masową produkcję. Amerykanie ze smakiem przyjęli wypiek jako swój. Od tamtego momentu stał się jednym z kultowych symboli Wielkiego Jabłka. (potocznie Nowy Jork).
Pani Tereska ze swojej pasji, którą jest nieustanne doskonalenie przepisów
uczyniła pracę, którą kocha!
Bajgle i Precle
Czym się różnią bajgle od precli? Mówi się, że Bajgiel został wymyślony w Krakowie. Wskazuje na to dokument pochodzący z 1610r. Ten charakterystyczny wyrób miał być prezentem wręczanym kobiecie zaraz po urodzeniu dziecka. Inna legenda głosi, że do Polski został przywieziony z Wiednia jako prezent z okazji zwycięstwa króla Jana III Sobieskiego nad Turkami.
Teorii na temat przyczyny, dla której powstał jest naprawdę wiele. Jednak, najbardziej prawdopodobna mówi, że został stworzony w wyniku rywalizacji między dwoma piekarzami. Bajgiel, bułka z dziurką był odpowiedzią na precel.
Oba wyglądają nieco podobnie, a ich cechą wspólną jest sposób przygotowania polegający na obwarzaniu, czyli zanurzaniu na chwilę we wrzątku i obgotowywaniu zanim trafią do pieca.
Precel, czyli ,,Krzywa Ósemka”, powstał z resztek ciasta od chleba. Pewien piekarz miał go podarować jako przekąskę dzieciom, które nauczyły się nowej modlitwy. Dlatego właśnie przysmak przyjął kształt rąk złożonych do modlitwy.
Czarne Bajgle Warszawa- Santa Teresa
Jak już mówiliśmy, Santa Teresa Pracownia Pieczywa w Warszawie oferuje wiele odmian przepysznych i zdrowych Bajgli. Najbardziej charakterystycznymi są Czarne Bajgle. Robią one niesamowite wrażenie na każdym kto je ogląda. Ciężko wymyślić inny, bardziej #instagram‚owy wypiek. Idealnie nadaje się do kanapek na śniadanie czy kolację, jak również będzie świetnym elementem wzbogacającym każdy bankiet. Nie ma prostszego sposobu by zrobić na kimś wrażenie niż poczęstowanie go czarnym bajglem z dodatkami. 😉
Bajgle Warszawa- Zdrowe Pieczywo– Santa Teresa Pracownia Pieczywa